Vinterstadens skoter- och fritidsförening – Kiruna

Girjas vinner kampen om fjällen (2016-02-03)

Girjas vinner kampen om fjällen. De får ensamrätt till jakten och fisket på sitt område.

– Det känns naturligtvis skönt, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR.

Strax efter domen meddelades höll tingsrätten och samebyarna presskonferens.

I domen står det att Girjas sameby i förhållande till staten ensam har rätt till småviltsjakt och fiske. Och att staten får inte upplåta jakt- och fiskerätt på området. Girjas sameby har rätt utan statens samtyckte har att upplåta jakt på samebyns område.

Tingsrätten har fått ta ställning till frågan när staten fick rätt över området.

Staten kan anses ha blivit ägare till området kring 1887, innebär inte att samebyns rätt till jakt och fiske har gått förlorad, resonerar tingsrätten. Det framgår av tingsrättens presskonferens.

– Prövningen har gällt flera olika frågor. Hur har de faktiskta förhållandena varit på Girjas samebys åretruntmarker? Då har vi kommit fram till att samerna har befunnit sig där 500 efter kristus och brukat marken för jakt och fiske, säger Niklas Lind, domare i målet till SR Norrbotten.

– Staten har inte bevisat sina påstående för att det funnits andra som har konkurrerat om marken. Bara två nybyggen, säger Niklas Lind till SR Norrbotten.

– När kan området ha ingått i Sverige som rike? Troligen först 1500-talet. Staten har hävdat att detta har skett tidigare. Men tingsrätten har funnit att det har varit senare, säger Niklas Lind.

Genom det långvariga bruket har det etablerats en rätt till jakt och fiske för samebyn, enligt tingsrätten.

– Naturligtvis tar vi emot domen med glädje. Det är som vi säger att det är inget önskvärt att man måste dra samiska rättigheter i domstol, säger Jörgen Jonsson, SSR till SR Norrbotten.

– Jag tycker det var en ärlig dom. Någonting jag inte trodde skulle komma från en svensk rättsinstans, säger Isak Utsi, Saminourra till SR Norrbotten.

Robert Björk är jägare och fiskare från Kiruna. Han är misstänksam mot hur samebyn kommer att hantera det här, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Nästa steg blir ju inskränkningar i snöskoterkörning, älgjakt och så vidare, säger han.

Ett påstående som Matti Berg, Girjas, avfärdar i samma text:

– Jag har för full förståelse för att misstänksamheten finns. Min förhoppnings är att när vi har vunnit målet så kan vi sätta oss ned och göra något bra tillsammans.

Moderaten Stefan Sydberg, Kiruna, vice ordförande i kommunstyrelsen twittrade innan domen. Han skrev: ”Viktig dag idag, kl 11.00 faller domen huruvida vi ska bo kvar i norr eller ej”

Han tror inte att det här är rätt väg att gå.

– Jag tror staten ska ha ansvaret när det gäller landrättigheter. Att det ska vara lika för alla medborgare i Sverige. Med det här tror jag inte att det kommer att bli så.

Han befarar också att polariseringen kan öka.

– Nu är det här tingsrättens beslut och jag tror i slutänden att det kommer att bli ett annat resultat. Jag tror många som anser sig inte vara samer blir förbittrade över ett sådant här resultat. Hur blir det i slutänden med tillgången till fjällen som helhet?, säger han.

Den historiska domen meddelades klockan 11.

Mycket tyder på att processen inte tar slut här.

Staten får stå för rättegångskostnaderna på 14 miljoner kronor.

Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten innan den 24 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *